Tips for å surfe sikkert på internett

De siste årene ser vi en tendens for mer hacking, svindel, skadelig programvarer og mye mer. Det er derfor viktig at du vet hva du skal se opp for slik at du kan surfe sikkert på nett.

Internett kan fort føles ut som et farlig sted disse dager. Med den nylige spredningen av enheter fra smarttelefoner og nettbrett til internett tilkoblede apparater, øker risikoen. 

Den gode nyheten er at med bare en håndfull av sikkerhetstiltak kan du i stor grad redusere eksponering mot alle disse truslene. 

Nedenfor finner du noen tips for å surfe sikkert:

Tips for å surfe sikkert på internett | Innlegg hos Illeris AS

Komplekse passord 

Vi vet at du har hørt det før, men å skape sterke, unike passord for alle dine kritiske kontoer er virkelig den beste måten å holde din personlige og økonomiske informasjon trygg. Dette er spesielt sant i en tid med utbredt virus, hvor et brudd hos en database kan avsløre tusenvis av brukerpassord. Hvis du kun bruker et unikt passord kan en hacker ta de lekkede dataene fra ett tidligere angrep og logge seg inn på dine kontoer. 

Vårt beste råd: Bruk en «password manager» for å hjelpe deg med å lagre og opprette sterke og unike passord for alle kontoene dine. 

Forhøy nettverks-sikkerheten din 

Nå som passordene dine er sikrere, må du kontrollere at forbindelsene dine er sikre. Når du er hjemme eller på jobb, bruker du sannsynligvis en passordbeskyttet ruter som krypterer dataene dine. Men når du er på veien kan du bli fristet til å bruke gratis offentlig Wi-Fi. Problemet med offentlig Wi-Fi er at det ofte er usikret. Dette betyr at det er relativt enkelt for en hacker å få tilgang til enheten din eller informasjonen. 

Om du er avhengig av å bruke offentlige nettverk, kan vi anbefale at du investerer i et virtuelt privat nettverk (VPN). En VPN er et program som skaper en sikker tilkobling over internett, slik at du trygt kan surfe trygt fra hvor som helst.  

Bruk en brannmur 

Selv om nettverket ditt er sikkert, bør du fortsatt bruke en brannmur. Dette er en barriere som blokkerer uautorisert tilgang til datamaskiner og enheter, ofte inkludert i omfattende sikkerhetsprogramvare. Ved hjelp av en brannmur sikrer du at alle enhetene som er koblet til nettverket ditt er trygge, noe som gir hackere et sårbart inngangspunkt for hele nettverket. 

Klikk smart 

Nå som du har satt smarte teknologiske tiltak på plass må du sørge for at du ikke inviterer fare med uforsiktige klikk. Mange av dagens online trusler er baser på «fisking» eller sosiale teknikker. Dette kan f.eks være å bli lurt til å avsløre personlig eller sensitiv informasjon for falske formål. Spam e-post, falske «gratis» tilbud, klikk agn, online quiz og mer. Dette er bare noen av tiltakene hackere bruker for å lokke deg til å klikke på farlige lenger eller oppgi personlige opplysninger. Vær alltid forsiktig med tilbud som høres for godt ut til å være sant. 

 

Vær en forsiktig deler 

I disse dager er det mange muligheter til å dele vår personlige informasjon på nettet. Bare vær forsiktig med hva du deler, spesielt når det gjelder identitetsinformasjon. Dette kan potensielt brukes til å etterligne deg. 

 

Beskytt mobilen din 

Våre mobilenheter kan være like utsatt for online trusler som våre datamaskiner. Faktisk står mobiler overfor nye farer, for eksempel risikofylte apper og farlige linker sendt via tekstmeldinger. Vær forsiktig når du klikker på lenker og ikke svar fremmede. Last kun ned apper fra offisielle appbutikker. 

 

Øk trygghet når du surfer og shopper 

Når du handler online eller besøker nettsteder for nettbank eller andre sensitive transaksjoner, må du alltid sørge for at nettstedets adresse starter med «https», i stedet for bare «http». Det skal også være et hengelåsikon i URL feltet. Dette indikerer at nettstedet er sikkert og bruker kryptering for å kryptere dataene dine slik at ingen andre enn deg kan lese det. Vær også på utkikk etter nettsteder som har feilstavinger eller dårlig grammatikk i adressene sine. De kan være kopier av legitime nettsteder.