Enorm mengde lekkede brukernavn og passord

Nærmere 2,2 milliarder brukernavn og passord, er ditt stjålet?

For noen dager siden, omtalte den digitale sikkerhetseksperten Troy Hunt en stor samling av hacket data, 773 million e-postadresser og 21 millioner unike passord, kjent som «Collection #1».

I ettertid av skandalen, viser det seg at det er langt mer som deles av hackere – det er også funnet samlinger med navn «Collection #2» til «Collection #6». Hvis du legger alt sammen er det snakk om over 2,2 milliarder unike brukernavn og tilknyttede passord.

Gammel informasjon

For folk med kjennskap til «Dark WEB», er ikke dette ny informasjon. Samlinger som dette og andre har trolig foregått i nærmere 3 år.

Kan dette ha konsekvenser for meg? – Mesteparten av informasjonen i den enorme samlingen er gamle passord og brukernavn, altså data fra lekkasjer som gjerne har skjedd for mange år siden. Forskere fra det tyske Hasso Plattner Institutet, mener at opptil 750 millioner treff fra dataen ikke stammer fra tidligere «kjente» hendelser.

Forskerne spekulerer i om mye av den nye dataen kan være et resultat av automatisert hacking av relativt sære og obskure nettsteder og tjenester.

Ved en datalekkasje vil innholdet typisk selges for gode penger. «Collection serien» med sine milliarder av oppføringer, deles nå tydeligvis gratis via torrentteknologi og servere.

Kun fordi dataen er «gratis», betyr slett ikke at ingen kommer til å finne noe å bruke dem til.  Vi vil derfor anbefale alle å sjekke om du er rammet.

Det tyske Hasso Plattner Institutet har utviklet et verktøy (Identity Leak Checker) der du kan putte inn e-postadressen din for å sjekke om du er i faresonen. Svaret og forslag til hva du kan gjøre vil du få tilsendt i innboksen din.

Illeris Digital anbefaler:

  • Bruk forskjellige passord, ikke brukt samme passord overalt!
  • Bruk både store og små bokstaver
  • Inkluder tall
  • Inkluder et spesielt tegn som !?=#@¤ osv

Vi håper du ble noe klokere av å lese dette innlegget!

Ta kontakt om du skulle ønske assistanse med digitalisering!